Wrzucam wykres za kolegę:
Zapachy z KLIMY w OII - jak zlikwidować !
Zwiń
X
-
gratuluję klimatica ;-) A poważnie:
Miałem podobny problem z klimą, tylko manualną, śmierdziało jak wszyscy diabli, zwłaszcza bezpośrednio po wyłączeniu klimy. Odgrzybiałem ją dwukrotnie, wygrzewałem i nic.
Pomogła zmiana filtra kabinowego - zostałem po prostu oszukany na przeglądzie i myślałem,że skoro filtr został zapłacony to i wymieniony. Jak się okazało nie zawsze idzie to w parzebyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
Komentarz
-
-
filtr kabinowy to inaczej filtr pyłków? a jak nie to gdzie on sie znajduje?
dam sobie łeb urwać ze to zagrzybienie i stąd ten smród - przecierz filtr pyłków jest przed klimą czyli wg mnie nie ma to związku - a zapach jest co jakiś czas -nie cały czas ,no chyba ze filtr kabinowy to coś innego i znajduje sie za klimą - wtedy zwracam honor
(Bo najpierw jest filtr pyłków potem radiator czy jak tam sie nazywa....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grutofiltr kabinowy to inaczej filtr pyłków?
Zamieszczone przez b-bar01nie sądzę żeby po 4 miesiącach zagrzybiła się klima.
auto kupione w zimie. pierwsze użycie klimy w kwietniu i smród zę w oczy szczypie.
Sądzę, że jakiś matołek włączył klime między fabryką a obiorem auta i woda się skropliła, a nie zdążyła do końca spłynąć czy odparować. Potem stało to przez kilka m-cy w ogóle nieużywane, niewietrzone to i się zaległy robale
Pomogło kilkukrotne odgrzybianie po każdorazowym pojawieniu się smrodu. Na początku po 2 m-cach potem coraz dłuższe odstępy. Filtr wymieniony przy pierwszym odgrzybianiu ale nie on był przyczyną.
Teraz profilaktyczne odgrzybianie i wymiana filtra 2 razy w roku co 20 kkm. Nic nie smrodzi.
Może w filtrze też się lęgną jakieś paskudzwtwa i jednym wali z filtra innym z parownika, skoro pleban mówi, że u niego wystarczyła wymiana filtra to spróbuj wymienić. Jeśli nie pomoże to radzę kupić w Norauto czy innym takim środek na odrobaczanie klimy i popsikać obficie parownik.
Ja używam PLAK i kosztował 20 czy 30 zł i wystarczy na min 5 razy.
Komentarz
-
-
poprawiłem powyszy post - bo źle poprzednio napisalem (późna pora)
Psikasz i robi się piana. Ja jak walczyłem ze smrodem to psikałem intesywnie. Piana potem się skrapla i odpłynie przez odpływ więc IMO przelanie nie grozi (niech ktoś poprawi jeśli się mylę). Teraz jak robię tylko profilaktycznie to i psikam umiarkowanie.
Po psikaniu trzeba kilka (naście ? ) minut odczkać i potem dmuchawa, na butli jest instrukcja.
Komentarz
-
-
Powodzenia.
U mnie ze trzy, czy cztery razy musiałem walczyć ze smrodem. Trwało to prawie rok, co się pojawił smrodek to ja mu z piany wypłaciłem.
Drugi rok eksploatacji to tylko psikanie zachowawcze 2 razy do roku. Bez smrodliwych bonusów.
Teraz się przymierzam do wiosennych oprysków i wymiany filterka przed sezonem chłodniczym
Komentarz
-
-
A może słyszał ktoś z was o oczyszczaniu klimy metodą ultradźwiękową?? Koszt takiej operacji z uzupełnieniem czynnika to ok 140zł ale czy to coś da?? Przyznam że pierwszy raz słyszę o czymś takim.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdrianA może słyszał ktoś z was o oczyszczaniu klimy metodą ultradźwiękową?? Koszt takiej operacji z uzupełnieniem czynnika to ok 140zł ale czy to coś da?? Przyznam że pierwszy raz słyszę o czymś takim.Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaużywajcie normalnie klimy, bez eco i obiegów wewnetrznych, nic nie smierdzi i nie ma zadnych problemów
Podejrzewam, że w tym śmierdzącym ktoś włączył klimę i potem auto stało długo w poczekalni przed zakupem nieużywane i rozwinęły się smrodliwe żyjątka. W drugim aucie zero problemów choć też kupione w zimie i używane tak samo.
Ostateczne udało mi się wytępić te smrody jak pisałem powyżej. Ale chcę tylko zasygnalizować że poprawne uzywanie klimy to jedna sprawa, a druga to pytanie co się działo wcześniej. Jak masz pecha to można trafić tak jak ja (i gruto) i poprawne używanie klimy nic nie daje bo jest za późno.
Ja obwiniam skodę (w czechach? poznaniu? ASO? nie wiem...)
W każdym razie chyba 30 zł i 20 minut roboty dwa razy do roku uratowało sytuację.
Komentarz
-
-
Nie wydaje mi się, żeby tam można bylo coś zalać. Przecież na parowniku w trakcie używania klimy skrapla się wilgoć i jest tam specjalny odpływ. Jak stoisz przez chwilę na klimie to pod autem widać krople wody. Więc nadmiar odgrzybiacza tą samą drogą znajdzie ujście.
Chyba że octa ma inaczej?
Komentarz
-
-
mariobros, bardzo dziękuje za odp. Ja swojej nie czyściłem już 2 lata bo nie ma takiej potrzeby ale teraz jak będę sprawdzał czynnik to przetestuje tą usługę.PerfectService by DGW
Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaużywajcie normalnie klimy, bez eco i obiegów wewnetrznych, nic nie smierdzi i nie ma zadnych problemów :idea:
Dla zainteresowanych tak , wygląda filtr po 15 tyś . gdy sie jeżdzi dużo po polnych i leśnych duktach .W warukach miejskich też nie jest lepiej .Filtr jest po prostu czarny .Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz